Anmeldelse af ‘Venlige øjne på dig selv’

Anmeldelse af ‘Venlige øjne på dig selv’
Forfatter: Ilse Sand
Forlag: Gyldendal, 2020
158 sider

.
Anmeldt af Elene Nielsen, Landsforeningen Spor
Engang hed jeg Mette 

.
Bogen er en inspiration til arbejdet med dig selv og til arbejdet med at slippe den dårlige samvittighed og de selvbebrejdelser, som du måske lever med eller møder i relationen til andre mennesker.
Bogen er en meget letlæselig guide med øvelser til at gå på opdagelse i, om du f.eks. ser dig selv med hårde og kritiske øjne. Bogen giver derudover redskaber til, hvordan man får en øget bevidsthed omkring dette og hvordan man kan arbejde for at ændre det. 
En kærlig og positiv bog med et ønske om at gøre noget godt for andre. 

Hvert kapitel har en overskrift, som tager udgangspunkt i et emne, og dernæst kommer en beskrivelse af emnet efterfulgt af eksempler. Eksemplerne er alle virkelig gode til at understøtte emnet, som kapitlet tager hul på, og giver dig som læser en mulighed for at kigge på emnet set i forhold til dit eget liv. 
Hvert kapitel afsluttes med én eller flere øvelser, som hjælper dig til at blive bevidst om det givne emne set i forhold til dig selv eller i relation til andre. 
Derudover afsluttes kapitlerne med et kort resume. 
Bagerst i bogen finder man en samlet oversigt over de redskaber, som forfatteren har givet i bogen. 

Alt i alt er dette en god bog til arbejdet med sig selv, og med de relationer man har. 
Jeg vil mene, at bogen kan læses af alle uanset, hvor i sin proces man er. 
Bogen er også et godt supplement til dig, som allerede arbejder med dig selv. 
Forfatteren evner igennem denne bog at tage hul på nogle svære problemstillinger og emner uden, at det bliver tungt at arbejde med. Hun har en meget kærlig og blid tilgang. 
.

Personlige tanker da jeg læste bogen: 

Denne bog ville give bedst mening, hvis jeg havde den liggende som et opslagsværk. En ‘go-to guide’ som jeg kunne slå op i, når jeg f.eks. mærker dårlig samvittighed i forhold til en veninde eller en anden. 
Det har ikke givet mening for mig at læse bogen fra start til slut. 
Det har været en smule svært for mig at få læst bogen færdig. Meget af det, som bogen omhandler, er emner, som jeg allerede har arbejdet intensivt med i mange år i terapien. Derfor har de meget uddybende forklaringer været en smule langtrukne at komme igennem. 
Omvendt har det været dejligt at opdage, hvor langt jeg er kommet i arbejdet med mig selv og mine relationer. Det har været dejligt med en reminder om det arbejde, som jeg allerede har gjort og at få genopfrisket noget af det, som terapien har givet mig.

Ønsker du at blive bedre til at se dig selv med mere venlig øjne, kan denne bog anbefales.