Litteratur

Herunder finder du boganmeldelser af bøger der på forskellig vis vedrører senfølgeområdet. Alle anmeldelser er skrevet af Spor-medlemmer, som selv har senfølger af seksuelle overgreb.

OPHAV

Bogen er en selvhjælpsbog i bogstavelig forstand. Bogen beskriver øvelser, som skal udføres af dig selv, med henblik på heling. “Ophav” er meget beskrivende for hvem der har indflydelse på vores adfærd og hermed følelsesmæssige reaktioner i vores relationer.

Forfatter: Ilse Sand

Forlag: Ammentorp, 2023

70 dage til Santiago de Compostela

Kom med på en rejse til Spanien, en vandretur langs to af de mange pilgrimsruter, der går på kryds og tværs gennem Spanien og Portugal, alle med samme destination. Turen går ad Camino Aragon og Camino Frances, en af de ældste pilgrimsruter i verden, til Santiago de Compostela. Som en Pandoras æske orienteres læseren allerede på bogomslaget til Lene Falgren Adolphens 210 sider lange bog: ”70 dage til Santiago de Compostela” om, at Lene valgte 2 ruter: Camino Aragon og Camino Frances (camino= vej og frances= fransk). Fortællingen indledes af to kvinder, der fulgte og støttede Lene på sidelinjen, hvorefter Lene selv tager ordet og indrammer sin bogs opbygning og indhold meget struktureret og stringent.

Forfatter: Lene Falgreen

Forlag: Forlaget Mellemgaard

Skam i professionelle relationer

Skam i professionelle relationer giver en introduktion til skammens væsen og beskriver, hvorfor vi som praktikere skal forholde os reflekteret til ikke bare vores eget følelsesliv, men også til hvad der rører sig i de mennesker, vi skal hjælpe. Vores skam er nemlig en følelsesmæssig stopklods, der hjælper os til ikke at krænke andre. Samtidig giver bogen talrige eksempler på, hvor galt det kan gå, når vi ignorerer skammen, og den derfor bliver giftig og destruktiv i den professionelle relation.

Forfatter: Katja Balslev Nielsen
Forlag: Samfundslitteratur, 2022

Afklædt – retten til et liv fri af skam

‘Afklædt’ er den selvbiografiske historie om en opvækst præget af misbrug, overgreb og grænseoverskridende adfærd, som sætter spor i et menneske og påvirker alle senere livsvalg. En barndom med tæskehold og tomme madkasser bliver til et voksenliv fuld af senfølger, traumer og livsvalg, der tærer på selvværdet.

Mange med samme historie som Tanya fortsætter med at være i miljøer, hvor alt kan købes og sælges: Stripperbranchen, pornoindustrien, prostitution, sugardating og situationer, man ikke kan være sikker på at slippe ud fra med forstanden i behold, og som langsomt nedbryder mennesker. Fælles for de fleste er dog, at ønsket om, at nogen vil samle dig op, tørre dig af, gøre dig fin igen og måske endda lappe på skaderne altid er intakt og ligger lige under overfladen.

Mørketallene med alle de glemte og gemte familier kan vi kun komme til livs, hvis vi bliver ved med at bringe historier som Tanyas frem i lyset. Fordi fortielse, skam og ensomhed følger med, når omgivelserne intet ser – eller ikke vil se. Læs hele anmeldelsen her.

Forfatter: Tanya Tranholm
Forlag: Skriveforlaget, 2022

Underlevet

Underlevet er en barsk og poetisk historie om de seksuelle overgreb, som to brødre blev udsat for i deres barndom. Det er en fortælling om den skyld og skam, smerte og angst, der er forbundet med disse overgreb – og om den mand, som gjorde børnene fortræd og efterlod dem i en verden, der ikke længere er sikker.

Underlevet bliver fortalt med tusch, perleplader, kassettebånd, græs og plastiksoldater.

Forfatter: Allan van Hansen
Forlag: Forlaget Arabesk, 2022

Jamen, han holdt jo så meget af dig

Jamen han holdt jo så meget af dig er en autentisk fortælling om, hvordan en piges liv tager sin begyndelse i 1957, og hvad alt for megen voksen seksualitet gør ved et barn. Og hvordan det er at vokse op med en narcissistisk far, der først og fremmest tilgodeser egne behov, og hvordan en mor underlægger sig disse. At være vidne til deres seksualitet og ikke lære at sætte sine grænser, som bliver totalt udviskede. Brødrene sætter grænser, men bliver afstraffet. Begge brødre ender med voldsomt misbrug.

Pigen smiler og lærer i en tidlig alder at bruge humor og klovn som overlevelse. Og hun er god til det. Også da hun bliver udsat for incest.

Hun gør humoren og klovnen til sin profession. Bliver Danmarks første hospitalsklovn og pioner med at starte Danske Hospitalsklovne. Og hun er god til det. Men ikke til at organisere eller at være i et parforhold og sætte sine egne grænser, og hun ender med at køre sig selv ud over kanten og totalsmadrer sin bil.

Først da begynder hendes liv!

Forfatter: Birgit Bang Mogensen
Forlag: Mellemgaard, 2022

Jeg lever, og jeg er fri – Min beretning om at overleve incest

“Det her er min fortælling om, hvordan jeg har udviklet mig, og hvordan jeg er vokset efter mine traumatiserende oplevelser. Som 12-årig udsatte min far mig for incest. Det har medført senfølger såsom angst og posttraumatisk stress. Jeg fortæller om ensomheden og forkerthedsfølelsen. Hvordan det er at bryde tabuet om at være udsat for incest. Jeg fortæller om min historie, om at udvikle mig fra at være offer og leve i offermentalitet til i dag at være en fighter med et stort F. Og meget, meget mere.”

Om forfatteren Emilie Staach Hedemand (f. 1997) læser til socialrådgiver. Som 12-årig blev hun udsat for incest, og i slutningen af sin HF besluttede hun sig for at fortælle sin historie for at hjælpe andre ofre og oplyse pårørende.

Forfatter: Emilie Staach Hedemand
Forlag: Mellemgaard, 2021

Hvad nu HVIS…

Hvad nu HVIS…… er Majas egen fortælling om overgrebene, afsløringen, anholdelsen, retssagen – og hvad det alt sammen gjorde ved hendes og hele familiens liv. Samtidig er det beretningen om hendes kamp for at komme videre i livet på trods af de store ar, som oplevelserne efterlod.

Bogen fortæller om livet i den lille by, som ingenting så, efterskolen på landet og veninden, der var der hele vejen, ”flugten” til storbyen og familien der hjalp midt i ensomheden, tomheden der blev til druk og sex uden kærlighed og kæresten, der blev på trods af alle odds.

Forfattere: Maja Plougmann Birch, Finn Højbjerg
Forlag: Bogkompagniet, 2021

OrangeUsynlig

Mette Wolfram har skrevet en meget barsk beretning om sin barndom med seksuelle overgreb og svigt – men mest af alt om mødet med det system, som skulle ha’ hjulpet hende men som i stedet gjorde hendes vej til heling endnu mere lang, ensom og kompliceret. Mette ryger ind og ud af det psykiatriske system i 19 år.

Det er en velskrevet og meget vigtig bog – den kan være med til at få psykiatrien til at vågne op.

Forfatter: Mette Wolfram
Forlag: Skriveboblen, 2021

Der bor en engel i dit hus

Gennem dagbogsblade fra en intens livsrejse, rækker bogen ud til læseren med en særlig nøgenhed. De fem år bogen strækker sig over, udvides gennem erindringsspor som løber tilbage til betydningsfulde steder, mennesker og begivenheder.

Bogen belyser på en ny måde, hvordan svigt og overgreb i barndommen, kan transformeres til menneskelige muligheder og egenskaber. Den rækker ud mod det lys, der bor i ethvert menneske, og minder os om, at det er der, også når vi ikke selv kan mærke det.

Forfatter: Lena Storm
Forlag: Books on demand, 2021

En stjerne på himlen

“En stjerne på himlen” er en autentisk beretning, en gribende historie om svære trauma efter en opvækst med vold. En beretning der viser, hvad der sker med os, når vi bliver udsat for trauma og ikke får omsorg af vores omsorgspersoner. Hvorfor vi ubevidst kommer til at tage “forkerte mennesker” ind i vores liv. Om hvordan vi gentager de roller vi indordnede os under som børn for at overleve.

Det er en bog som byder på en spændende viden, også på det spirituelle område. Oplevelser som viser os, at der er hjælp at hente fra livets side. Smukke livsbekræfende oplevelser. Det er også en bog som giver løsninger på hvordan vi kommer ud af vores gamle trædemølle, kan ændre vores dybe overbevisninger og roller vi kom til at tage på os, og i stedet træde frem med vores autentiske jeg, og leve det liv vi fortjener og ønsker.

Forfatter: Cassandra Auora Søndergaard
Forlag: Books on demand, 2020

Man gjorde et barn fortræd

Klassikeren ‘Man gjorde et barn fortræd’, skrevet af Tove Ditlevsen i 1941, er blevet genudgivet i 2021. Den handler om en ung pige, der kæmper for at gøre sig fri af en ulykkelig hændelse i den tidligste barndom i form af et seksuelt overgreb.

Tove Ditlevsen (1917-1976) var forfatter og en af de mest markante danske litterære personligheder i det 20. århundrede. Efter et hårdt liv med bl.a. flere skilsmisser og psykiske problemer begik hun selvmord i 1976 i en alder af 58 år.

Forfatter: Tove Ditlevsen
Forlag: Gyldendal, 2021

Vejen tilbage

”Jeg forstod det ikke på det tidspunkt … Men jeg forstår det nu. Det er meget, meget vigtig viden: Du kan godt stole på hvad, du mærker. Stå op for dig selv! Forsvar dig. Lad være med bare at tilgive og tilgive, hvis nogen behandler dig dårligt. Sæt en grænse!”

Dette er en rystende beretning om en barndom og ungdom med seksuelle overgreb og manipulation. Det er fortællingen om at komme meget langt væk fra sig selv, men også om helingen og vejen tilbage. Om at få den rette hjælp og tage sin historie og sin styrke til sig.

Lone Holm (f. 1967) er dyrlæge og bryder i denne bog de tunge hemmeligheder, hun blev pålagt som barn, og tabuet om at have været udsat for seksuelle overgreb i barndommen. Det er hendes håb, at bogen kan bidrage til, at flere lægger skammen fra sig.

Forfatter: Lone Holm
Forlag: Forfatterskabet.dk, 2020

Hvorfor sagde vi det ikke før – det er fandme min krop!

Var det så slemt? Jeg gjorde ikke modstand. Var det min egen skyld? Jeg skammer mig. Jeg skal bare tage mig sammen. Jeg er uren. Vi hører mest om de virkelig grumme familiesager med omsorgssvigt, misrøgt og seksuelle overgreb. Men hvad med alt det, der foregår i “det små”?

Faderen, stedfaren, vennen, chefen, onklen, kæresten… der liiiige piller lidt, krænker verbalt, liiiige går over grænsen på en måde, så man nemt vender det mod sig selv og kæmper med skyld og skam i mange år. Det er også overgreb, som kan give senfølger, hvis man ikke får snakket om det. Der er ikke noget, der er “for småt”!

Vi er to kvinder fra to generationer. Begge med en overgrebshistorie. Nu bryder vi tavsheden.

Forfattere: Mille Eigard Andersen og Susanne Haxthausen Doreng
Forlag: Skriveboblen, 2020