Retshjælp

Hvad har jeg af muligheder for at melde overgrebspersonen, hvad er reglerne for forældelse, hvad er myndighedernes ansvar i min sag, kan jeg lægge sag an mod kommunen, jeg voksede op i, osv.?

Spørgsmålene er mange, når senfølgerne vælter ind over én, og man begynder at huske og erkende de overgreb der foregik i ens barndom. Så hvor kan du få hjælp, hvis du vil lægge sag an, eller bare få rådgivning om dine muligheder for det?

I 2022 fik vi en ny bestemmelse i Retsplejeloven, som giver mulighed for, at man som forurettet, der har været udsat for et seksuelt overgreb – enten i barndommen eller som voksen – eller har været udsat for blufærdighedskrænkelse eller grooming, som blev indsat i straffeloven i 2023, vederlagsfrit kan kontakte en advokat og få rådgivning omkring sagen, også selvom sagen ikke er anmeldt til politiet – eller aldrig vil blive anmeldt. Læs mere om vederlagsfri rådgivning og bistandsadvokat.

I Spor henviser vi endvidere til Børns Vilkår, når det gælder erstatningssager mod kommuner – læs mere her.

Desuden kan du finde hjælp og støtte hos Anbragtes Vilkår, som er en brugerorganisation for nuværende og tidligere anbragte børn og voksne.

Hos Socialrådgiverne kan du læse mere om forældelsesfrister, samt love og regler på området.