.
Hvad nu HVIS…
Hvad nu HVIS…… er Majas egen fortælling om overgrebene, afsløringen, anholdelsen, retssagen – og hvad det alt sammen gjorde ved hendes og hele familiens liv. Samtidig er det beretningen om hendes kamp for at komme videre i livet på trods af de store ar, som oplevelserne efterlod.
Bogen fortæller om livet i den lille by, som ingenting så, efterskolen på landet og veninden, der var der hele vejen, ”flugten” til storbyen og familien der hjalp midt i ensomheden, tomheden der blev til druk og sex uden kærlighed og kæresten, der blev på trods af alle odds.
Forfattere: Maja Plougmann Birch, Finn Højbjerg
Forlag: Bogkompagniet, 2021
Orangeusynlig
Mette Wolfram har skrevet en meget barsk beretning om sin barndom med seksuelle overgreb og svigt – men mest af alt om mødet med det system, som skulle ha’ hjulpet hende men som i stedet gjorde hendes vej til heling endnu mere lang, ensom og kompliceret. Mette ryger ind og ud af det psykiatriske system i 19 år.
Det er en velskrevet og meget vigtig bog – den kan være med til at få psykiatrien til at vågne op.
Forfatter: Mette Wolfram
Forlag: Skriveboblen, 2021
Læs anmeldelse skrevet for Spor
Der bor en engel i dit hus
Gennem dagbogsblade fra en intens livsrejse, rækker bogen ud til læseren med en særlig nøgenhed. De fem år bogen strækker sig over, udvides gennem erindringsspor som løber tilbage til betydningsfulde steder, mennesker og begivenheder.
Bogen belyser på en ny måde, hvordan svigt og overgreb i barndommen, kan transformeres til menneskelige muligheder og egenskaber. Den rækker ud mod det lys, der bor i ethvert menneske, og minder os om, at det er der, også når vi ikke selv kan mærke det.
Forfatter: Lena Storm
Forlag: Books on demand, 2021
Læs anmeldelse skrevet for Spor
En stjerne på himlen
“En stjerne på himlen” er en autentisk beretning, en gribende historie om svære trauma efter en opvækst med vold. En beretning der viser, hvad der sker med os, når vi bliver udsat for trauma og ikke får omsorg af vores omsorgspersoner. Hvorfor vi ubevidst kommer til at tage “forkerte mennesker” ind i vores liv. Om hvordan vi gentager de roller vi indordnede os under som børn for at overleve.
Det er en bog som byder på en spændende viden, også på det spirituelle område. Oplevelser som viser os, at der er hjælp at hente fra livets side. Smukke livsbekræfende oplevelser. Det er også en bog som giver løsninger på hvordan vi kommer ud af vores gamle trædemølle, kan ændre vores dybe overbevisninger og roller vi kom til at tage på os, og i stedet træde frem med vores autentiske jeg, og leve det liv vi fortjener og ønsker.
Forfatter: Cassandra Auora Søndergaard
Forlag: Books on demand, 2020
Læs anmeldelse skrevet for Spor
Man gjorde et barn fortræd
Klassikeren ‘Man gjorde et barn fortræd’, skrevet af Tove Ditlevsen i 1941, er blevet genudgivet i 2021. Den handler om en ung pige, der kæmper for at gøre sig fri af en ulykkelig hændelse i den tidligste barndom i form af et seksuelt overgreb.
Tove Ditlevsen (1917-1976) var forfatter og en af de mest markante danske litterære personligheder i det 20. århundrede. Efter et hårdt liv med bl.a. flere skilsmisser og psykiske problemer begik hun selvmord i 1976 i en alder af 58 år.
Forfatter: Tove Ditlevsen
Forlag: Gyldendal, 2021
Vejen tilbage
”Jeg forstod det ikke på det tidspunkt … Men jeg forstår det nu. Det er meget, meget vigtig viden: Du kan godt stole på hvad, du mærker. Stå op for dig selv! Forsvar dig. Lad være med bare at tilgive og tilgive, hvis nogen behandler dig dårligt. Sæt en grænse!”
Dette er en rystende beretning om en barndom og ungdom med seksuelle overgreb og manipulation. Det er fortællingen om at komme meget langt væk fra sig selv, men også om helingen og vejen tilbage. Om at få den rette hjælp og tage sin historie og sin styrke til sig.
Lone Holm (f. 1967) er dyrlæge og bryder i denne bog de tunge hemmeligheder, hun blev pålagt som barn, og tabuet om at have været udsat for seksuelle overgreb i barndommen. Det er hendes håb, at bogen kan bidrage til, at flere lægger skammen fra sig.
Forfatter: Lone Holm
Forlag: Forfatterskabet.dk, 2020
Læs anmeldelse skrevet for Spor
Hvorfor sagde vi det ikke før? – det er fandme min krop!
Var det så slemt? Jeg gjorde ikke modstand. Var det min egen skyld? Jeg skammer mig. Jeg skal bare tage mig sammen. Jeg er uren. Vi hører mest om de virkelig grumme familiesager med omsorgssvigt, misrøgt og seksuelle overgreb. Men hvad med alt det, der foregår i “det små”?
Faderen, stedfaren, vennen, chefen, onklen, kæresten… der liiiige piller lidt, krænker verbalt, liiiige går over grænsen på en måde, så man nemt vender det mod sig selv og kæmper med skyld og skam i mange år. Det er også overgreb, som kan give senfølger, hvis man ikke får snakket om det. Der er ikke noget, der er “for småt”!
Vi er to kvinder fra to generationer. Begge med en overgrebshistorie. Nu bryder vi tavsheden.
Forfattere: Mille Eigard Andersen og Susanne Haxthausen Doreng
Forlag: Skriveboblen, 2020
Læs anmeldelse skrevet for Spor
Hvide blomster
‘Hvide blomster’ er en gribende spændingsroman af Sissel-Jo Gazan om en ung piges hemmeligheder, hævntørst og sans for giftige planter.
Det hele begynder den dag, en ung pige forsvinder sporløst, og alle på Samsø taler om det. Jennys elskede kusine Tessa var tæt på pigen, og en dag fortæller hun Jenny en ubærlig hemmelighed. For første gang nogen sinde har Jenny hemmeligheder for sin mor, men pludselig opdager hun, at hendes mor også har
I ‘Hvide blomster’ fortæller Sissel-Jo Gazan på levende og fængende vis historien om en ung pige, som må konfrontere sin families hemmeligheder for at skabe sin egen vej i livet.
Til udgivelsesreceptionen ønskede Sissel-Jo Gazan sig donationer til Spor i stedet for blomster. Tusind tak for det.
Forfatter: Sissel-Jo Gazan
Forlag: Politikens Forlag, 2020
.
Barberbladstræet
Fra Maria var 5 år og frem til for ikke så længe siden, har hendes liv været en rejse ind i, igennem og ud af et univers præget af svigt, incest, smerter, angst, selvdestruktion og afgrundsdyb psykose. På mirakuløs vis har hun kæmpet sig tilbage til livet. Vejen ud af helvedet har været mindst lige så pinefuld som vejen derind. For slet ikke at tale om vejen igennem.
‘Barberbladstræet’ er en barsk fortælling om Marias opvækst, men også om hvordan hun kæmpede sig tilbage til livet og lyset.
Forfatter: Marina Fauerholdt
Forlag: Mellemgaard, 2020
Artikel og video på TV2 Nord
.
Og ingen taler om det
I bogen ”Og Ingen Taler Om Det” følger vi Monica som allerede fra starten af livet føler sig fravalgt. Den kvindelige kulturarv, der løber internt i hendes familie, bærer hende frem i et kaotisk følelsesliv, sammen med en grundlæggende oplevelse af ikke at høre til.
Bogen er skrevet af Mona Kjærulff Hansen, der gennem de sidste 30 år har hun arbejdet med mennesker fra alle samfundslag. Gennem det arbejde, og via sine egne livsoplevelser, har hun på nærmeste hold set og oplevet, hvordan overgreb i barndommen kan gøre skade på og definere mennesker, i en grad så de mister sig selv og konstant havner i relationer, der er usunde, nedbrydende og problematiske.
Forfatter: Mona Kjærulff Hansen
Forlag: Forfatterskabet.dk, 2020
.
Drengen der bare ville leve
Dette er mands beretning om at vokse op i et ustabilt miljø med vold, alkohol, facade og hvor de primære rollemodeller har været fyldt op med sig selv og deres egne behov. At vokse op med ADHD og PTSD, grundet seksuelt misbrug fra 3-5 år i institution, om at have fortrængt disse minder for at overleve, mens kroppen har husket dem. Det førte til et liv i den kriminelle verden med vold, våben, konflikter, alkohol og stoffer.
Forfatteren undskylder ikke sin fortid ved at lægge skylden på andre. I stedet forsøger han at sætte sit liv i perspektiv og finde den røde tråd, så andre kan finde deres.
Forfatter: Dennis Nielsen
Forlag: Saxo Publish (e-bog), 2020
.
Eva under isen
Da Evas søster dør, mister forældrene evnen til at se og høre Eva. Eva vokser op i et tomrum af savn og forladthed. Hugo, familiens nabo tilbyder sin hjælp og tager sig meget af hende.
Romanen bygger delvist på virkelige hændelser med svigt, seksuelle overgreb og incest.
‘Eva under isen’ er den gribende beretning om skyld og skam og den pinefulde kamp for at vinde et fodfæste i verden.
Forfatter: Christin Marie Guild
Forlag: Forfatterskabet.dk, 2019
Læs anmeldelse skrevet for Spor
.
Claras tusmørke
Claras tusmørke er en digtsamling om at lære sig selv at kende. Clara har oplevet seksuelle overgreb i barndommen, som hun har store mén af. Grufulde oplevelser, hvor hun blev gjort forkert i sin egen krop. Men bogen handler også om håb, samtale, forløsning og kærlighedens sejr.
Forfatter: Lita Domino
Forlag: Mellemgaard 2019
Læs anmeldelse skrevet af Midtjysk Spor
.
Et anker af flamingo
Det, vi glemmer, gemmer vi i hjertet
Pernille fortæller åbent og ærligt om en barndom med overgreb, en ungdom med viljestyrke og et voksenliv med nære venskaber og stærk kærlighed. Bogen giver et uhyggeligt indblik i, hvordan det føles at leve med en hjerne, man ikke længere kan stole på. For hvad gør man, når man mister sig selv og sin historie? Hvordan kommer man igennem det uden at gå i tusinde stykker?
Forfatter: Pernille Frandsen
Forlag: Mellemgaard, 2019
Læs anmeldelse skrevet for Spor
.
Gennem dine øjne
Peter opsøger en klinik syd for Århus, der måske kan hjælpe vennen Simon efter hans selvmordsforsøg. Klinikken forsker i den dybe kontakt mellem mennesker og har udviklet en ny og epokegørende form for hjerneskanning.
Men hvad koster det at bevæge sig ind i bevidstheden? Hvad koster det, når de firewalls, vi har opbygget omkring os selv, falder bort? Hvor dybt tør vi egentlig møde os selv og hinanden?
Gennem dine øjne er en roman om venskab og kærlighed – og hvad der skal til for at mennesker virkelig kan mødes.
Forfatter: Peter Høeg
Forlag: Rosinante, 2018
Et lille liv
Fire unge mænd, fire gode venner, forsøger at finde fodfæste i New York. Kunstneren JB, arkitekten Malcolm, skuespilleren Willem og advokaten Jude. Men romanen skifter karakter og forankrer sig i Jude, og langsomt trævles Judes hårde og brutale opvækst op. En opvækst, der truer med at ødelægge den voksne Jude.
Forfatter: Hanya Yanagihara
Forlag: Politiken, 2018
Kan du se lyset: En barndom med incest
“Bag den pæne facade gennemlevede Birne en barndom i helvede uden den mindste form for oprigtig omsorg og kærlighed. Det blev til en afgrunds dyb depression, hvor mørket truede med at vinde. Blot ti år gammel kommer Birne ud for en strømulykke og er tæt på at dø, men nærdødsoplevelsen bringer et ”Lys” ind i hendes liv, der senere afholder hende fra at begå selvmord. ”Lyset” hjælper Birne med at udholde den uhyggelige barndom og opvækst.
Bogen er et vidnesbyrd om en næsten overmenneskelig kamp for at ville lykken og insistere på at se glæden i livet.”
Forfatter: Birne Dalbjerg
Forlag: Skriveværkstedet, 2018
.
Min vej til livet
Forfatteren skriver: “Jeg er vokset op uden at blive mødt som den, jeg er. Jeg lærte tidligt, at det ikke var sjovt at være mig i min krop, så jeg lærte at dissociere fra mig selv. Jeg havde ingen kontakt med mig selv, hverken fysisk eller psykisk, og gjorde alt for at undgå at mærke mig selv. Det betød, at min krop og jeg brød sammen, da jeg var 37 år. […] Jeg inviterer dig med som spejl på min rejse – en rejse fra Engleriget til at være her som menneske på Jorden.”
Forfatter: Jette Knudsen
Forlag: Mellemgaard, 2018
Læs anmeldelse skrevet for Spor.
.
Antologi: Med egne ord – 14 kvinders beretninger om seksuelle overgreb
Bidragydernes stærke og meget forskellige beretninger om overgreb er blevet til på skriveworkshops hen over vinteren 2016-17. Overgreb defineres bredt – fra ’gråzoner’ over daterape til misbrug i barndommen.
Teksterne spænder formmæssigt fra novelle og fortælling over brev og fragmenter til digte og spoken word-poesi. Antologien rummer en bred aldersgruppe af kvinder – flere forskellige slags oplevelser med overgreb – og mange forskellige måder at skrive de traumatiserende oplevelser frem på.
Red.: Iben Claces og Karen Marie Edelfeldt
Forlag: Udenfor, 2018
.
Zornig – Fra vred til voksen
‘Zornig – fra vred til voksen’ er en ærlig, til tider grotesk og ufrivillig morsom fortælling, om at navigere i to så forskellige miljøer som middelklasse-København og underklasse-Nakskov og om at leve med mistillid, skam, angst, søvnbesvær og grænseløshed som tro følgesvende i en verden, hvor karriere og familieliv også skal fungere.Voksne Lisbeth tager også et opgør med den unge Lisbeth og de skader, hun forvoldte andre, i kampen for at lande på begge ben i sit voksenliv. I efterskriftet er der henvisninger og tips til at mestre senfølger af seksuelt misbrug og til at være pårørende.
Forfatter: Lisbeth Zornig Andersen
Forlag: Gyldendal, 2018
.
Arv og miljø
Vigdis Hjorths Arv og miljø er en uafrystelig og brutal roman om familiens inderste væsen, om hvad det vil sige at fortælle og tie, anklage og tilgive. I sidste ende er Arv og miljø en bog, der berører alle, der har haft en barndom og en familie.
Forfatter: Vigdis Hjorth
Forlag: Turbine, 2017
.
En slags barndom
Digtsamlingen er Ida Marie Kristensens debutbog. Den beskriver i digtform nedslag i følelser, stemninger og konkrete hændelser i hendes barndom, der var alvorligt præget af svigt fra forældrenes side.
Forfatter: Ida Marie Kristensen
Forlag: Mellemgård, 2017
.
Smukke & lille skat – en familiehistorie om overgreb og tavshed
“Dette er en glad bog. Det er en bog om at ville, kæmpe, overleve og vinde. Hverken min søster eller jeg har vundet guldpokaler eller fine titler, men vi har vundet retten til at vælge vores liv. Retten til vores historie. Vores historie er både min og min søsters historie.”
Smukke & lille skat er en rystende fortælling om at have en barndom i noget, der ligner en helt almindelig familie, men hvor børnene igen og igen er overladt til sig selv.
Forfatter: Pia Ryding
Forlag: Skriveforlaget, 2017
Læs anmeldelse skrevet for Spor
.
Som du ser mig
For de fleste amerikanske piger vil det være en drøm, at kunne rejse Europa rundt efter universitet uden forpligtelser, uden forældre og med et bundløst kreditkort på lommen. Det er det også for Kelsey Summers. Hun har en fest… eller, det er i hvert fald det, hun fortæller sig selv. At finde ud af, hvem man er, bliver nemlig hurtigt en ensom affære – især, hvis man i virkeligheden er bange for, hvad man vil finde. Lige meget, hvor meget Kelsey fester, drikker og danser, kan hun ikke holde ensomheden på afstand. Men måske kan Jackson Hunt hjælpe hende.
Forfatter: Cora Carmack
Forlag: Lovebooks, 2016
Læs anmeldelse skrevet for Spor
.
Drengen der løb væk og gemte sig på taget
Digtsamling, der handler om det seksuelle misbrug Jari Dolberg var udsat for som barn. I sin præsentation af bogen, skriver Jari: “Jeg kan nu se, at mine malerier i mange år har kredset om den historie, jeg først nu kan sætte ord på. Det har været en lang, smertefuld rejse igennem dét, der har været med til at sætte så stort et præg på hele mit liv. Det er mit håb, at bogen her kan være med til at sætte fokus på et område, der stadig er meget tabubelagt.”
Forfatter: Jari Dolberg
Forlag: Forlaget Mellemgaard, 2016
.
Pigebarn
I Pigebarn tages vi med på en indre rejse, hvor vi får mulighed for at stifte bekendtskab med en fortid med seksuelle overgreb, fascinerende fortrængningsmekanismer, anoreksi og et spinkelt håb om en dag at få et normalt liv trods fortidens overgreb og efterfølgende liv med en spiseforstyrrelse.
Forfatter: Mette Bluhme
Forlag: Forlaget Mellemgaard, 2016
.
Skyggefald
Tommy tror ikke, han er noget værd, og denne følelse følger ham gennem hele opvæksten. Først som voksen begynder han at kunne fortælle om sine oplevelser, og det er ikke småting, der kommer frem. Efter en meget alvorlig arbejdsulykke og et efterfølgende smertehelvede får han åbnet op for hændelser og følelser. Langt om længe kan han nu se fremad.
Denne bog vil kaste lys over og skabe en meget nødvendig debat om et alt for overset problem i samfundet; når et barn gøres fortræd på den værst tænkelig måde – og ingen reagerer.
Forfatter: Lasse Løager
Forlag Three Leaves Publishing, 2016
.
Slået skæv
Forfatteren skriver: “Romanen “Slået skæv” er inspireret af min opvækst, senfølger af fysiske og seksuelle overgreb og min vej ud af traumernes greb. Denne autofiktive fortælling er krydret med en god portion fantasi i form af et fantasiunivers, hvor begge hovedpersoner lærer om kroppens intelligens. Den er skrevet både til unge piger og voksne, der blot er nysgerrige og vil underholdes af en god historie. Eller som ønsker at blive klogere på hvordan de kan hjælpe sig selv/ andre ud af en følelsesmæssig trædemølle.”
Forfatter: Anette Vinston Ritz
Forlag: Forlaget Mellemgaard, 2016
.
Alleingänger – En svag dreng
En bog om hvordan man kan gå igennem livet alene. Også i selskab med andre. Følelsen af ensomhed er overvældende, når livet er formet med mishandling, svigt, mobning og seksuelle overgreb. Denne følelse kan forstærkes, i mødet med læger, sagsbehandlere og andre, der sjældent har noget konstruktivt at byde ind med og tit forværrer situationen.
Forfatter: Jens Mortensen
Forlag: Forlaget Mellemgaard, 2016
Dokumentarserien ‘Min barndoms synder’, der blev sendt på DR i 2020, var bygget over Jens Mortensens historie.
.
Svært barn har mange navne
Camilla voksede op i en plejefamilie, hvor moderen var psykisk syg og hvor plejebroderen misbrugte hende. Senere blev hun adopteret af Ruth Evens fra Faderhuset men formåede at bryde ud af miljøet.
Forfatter: Camilla Johnson
Forlag: Gyldendal, 2015
.
Mælkebøttebarn i blomst
En barsk og samtidig livsbekræftende selvbiografi om at lære at blomstre i miljø med druk, vold, misbrug, og alvorlig sygdom. Samtidig også en finurlig og underfundig underfundig beskrivelsese af svigt og kærlighed til alle de andre samt til sig selv, med respekt og udvikling til trods. Selvbiografien der er optaget som fagrelevant undervisningsmateriale indenfor en lang rækker professioner.
Forfatter: Tina M.-L. Campell
Forlag: Tina M.-L. Campell, 2015
.
Bag facaden
Tre selvbiografiske historier om at være udsat for seksuelle overgreb som barn. Overgreb der fandt sted i vidt forskellige familier og med langtrækkende og komplekse følgevirkninger for voksenlivet.
Forfatter: Antologi redigeret af Nordjysk Spor
Udgiver: Spor – Landsforeningen for voksne med senfølger af seksuelle overgreb, 2015
.
Det sultne hjerte
I bogen fortæller 16 borderline-ramte af begge køn og i alle aldre nuanceret og hudløst ærligt om, hvordan det er at have borderline. Fem pårørende fortæller om hverdagen med en, der har diagnosen. Samtidigt gennemgås diagnosen grundigt, og bogen beskriver de nyeste behandlingsmetoder på området. Der er sket meget store fremskridt de seneste år.
Forfatter: Simon Kratholm Ankjærgaard
Udgiver: Forlaget Pressto, 2015
.
Luk mig ud!
Carmen Navas har skrevet bogen ‘Luk mig ud’, hvor hun giver et dybt og smerteligt indblik i, hvordan et forsømt og misbrugt barn udvikler skadelige overlevelsesstrategier.Det er en fortælling, der stiller mange tabubelagte emner frem i lyset og vidner om, at det er muligt at bryde mønsteret og den sociale arv – selv med en meget tung bagage i rygsækken.
Forfatter: Carmen Navas
Udgiver: Forlaget Gallo, 2015
.
Barndomsnatten i dagens lys
Bogens hovedbudskab er, at det er muligt at komme sig efter de skader som en opvækst med incest kan medføre: Selvmordstanker, sindslidelser, alkohol- og stofmisbrug og social isolation og derefter leve et rigtigt godt liv med overskud til at bruge de barske erfaringer på en positiv og konstruktiv måde til gavn for både sig selv og andre mennesker. Det er forfatterens håb, at Barndomsnatten i dagens lys vil inspirere til at tage styring i eget liv og vække håbet om, at det er muligt, at forandre livet.
Bogen indeholder prosa, digte, billeder, musik og video for at illustrere kompleksiteten i en helingsproces.
‘Barndomsnatten i dagens lys’ findes både som e-bog og i trykt udgave.
Forfatter: Kurt Kyed
Udgiver: Saxo e-bøger, 2015
.
Åben de lukkede øjne! – vejen fra overgreb til overmedicinering
En hudløs ærlig beretning om et tragisk liv der starter med overgreb i barndommen og ender med overmedicinering i psykiatrien. Bogen er skrevet med det budskab at åbne øjnene for systemet og alle andre der lukker øjnene for overmedicinering og misforståelse i psykiatrien. Forfatteren er i dag velfungerende, dog med mén.
Forfatter: Henriette Heesch Hansen
Udgiver: Saxo e-bøger, 2014
.
Perler på en snor
I erindringsbogen ‘Perler på en snor’ gør Mette Bluhme op med en fortid, der har efterladt sig dybe spor. Bogen er en meget personlig og dyb fortælling om livet som seksuelt misbrugt og anorektiker. Den præsenterer et tankeunivers, som spænder over overgreb, forsvarsmekanismer, behandlinger og generelle filosofiske overvejelser over samfundet og den menneskelige natur. Det er en barsk og medrivende fortælling, hvor erindringer og det indre følelsesliv overlapper hinanden, og hvor refleksion, smerte og undren blandes.
Forfatter: Mette Bluhme
Udgiver: Mellemgaard, 2014
.
Splittet – at være mor til et misbrugt barn
Hvorfor så jeg det ikke? Jeg er den dårligste mor i verden! Hvad skal der nu blive af vores familie? Skal jeg anmelde det? Sådan tænker en mor ofte, hvis hun opdager, at hendes barn er blevet seksuelt misbrugt. Og præcis de tanker melder sig hos Charlotte, Anna og Jannie, da de hver især opdager, at deres barn/børn er blevet misbrugt. De tre kvinder lærer hinanden at kende i en gruppe for mødre til incestofre, begynder i terapi og genvinder langsomt troen på, at de en dag vil være i stand til at leve med det, der er sket.
Forfatter: Mette de Fine Licht
Udgiver: Linje H, 2014
.
Pigen i skoven
Ellen er gravid med sit tredje barn og lever et stille, men tilsyneladende godt liv sammen med sin mand. Hun er sædvanlig tæt knyttet til sine forældre, som hjælper dem i et og alt. Da en scanning viser, at barnet i hendes mave er dødt, begynder det fine livs overflade imidlertid at krakelere. Ellen synker ned i en dyb depression, og samtidig trænger en række ubehagelige erindringer sig på og rykker nådesløst ved billedet af den lykkelige barndom, som ellers står så skarpt i familiefortællingen.
Forfatter: Birgitte Vestergaard Andersen
Udgiver: Mellemgaard, 2013
.
Kan incest tilgives?
“Jeg skulle blive 40 år, før jeg gennem intens terapi pludselig kunne huske, at jeg som toårig var blevet seksuelt misbrugt af min far. I min erindring var overgrebene lukket ned og gemt allerbagest i hukommelsen. Indtil den dag, hvor jeg igennem et terapiforløb fik mit erindringsgennembrud! Som at rulle et rullegardin op, give slip – og høre smældet. Sådan væltede alle oplevelserne op i dagslyset!”
Forfatter: Jonna Theede
Udgiver: Udfordringen, 2013
.
Send lagkagen rundt igen
Send lagkagen rundt igen er fortællingen om Cecilies opvækst i en familie, hvor den pæne middelklassefacade dækker over en stor hemmelighed: Manglen på kærlighed. Bag gardinerne foregår der svigt og overgreb i en sådan grad, at Cecilie til sidst bliver psykisk syg. På mirakuløs vis møder hun de rigtige mennesker på det rigtige tidspunkt og bliver tvunget til at træffe nogle drastiske valg for at overleve.
Forfatter: Hanne Mulvad Nielsen
Forlag: LinjeH, 2013
.
Zornig – Vrede er mit mellemnavn
Lisbeth Zornig Andersen, der er formand for Børnerådet, skildrer med barnets øjne sin egen opvæks med hverdagens rædsler i det under-Danmark, som er skjult for de fleste. En hverdag fyldt med knytnæver, blod, misbrug, straf, sult, stank og frygt. En far, der forsvandt, en stedfar, der gjorde ondt, en mor, der svigtede.
Forfatter: Lisbeth Zornig Andersen
Forlag: Gyldendal, 2011
.
Prolog
Prolog er en blændende smuk roman om en ubærlig historie: En pige bliver seksuelt misbrugt af sin far, som terroriserer hele familien med sin magtsyge og frustration. I korte kapitler følger vi pigen fra hun er fem, til hun som ung voksen er kommet væk fra sin far, men stadig er under hans manipulerende indflydelse. Romanen er et portræt af en sart og stærk bevidsthed og af bevidsthedens dybe drift efter at finde overlevelse og kærlighed.
Forfatter: Christel Wiinblad
Forlag: Gyldendal, 2011
.
Kun hvis du har lyst
En rørende, nødvendig og uafrystelig selvbiografi om et ubærligt emne. Det er en bog for alle – med eller uden børn – fordi den uden omsvøb dokumenterer, hvordan en pædofil kan tryllebinde et barn – og hvordan en pige kan ende i frit fald. Bogens forfatter og hovedperson, Margaux Fragoso, demonstrerer med sit retrospektive klarsyn, sin rystende ærlighed og sit store sproglige overskud, at det er muligt at komme videre. Selv for et barn, der er blevet gjort fortræd i det meste af sin barndom.
Forfatter: Margaux Fragoso
Forlag: Gads forlag, 2011
.
Kokken
I knap ti år levede Leif Baran, i gademiljøet kendt som Kokken, uden for det etablerede samfund. Her lærte han, at overlevelse som landevejsridder og hjemløs kræver, at man overholder gadens regler. I en årrække tilhørte han den hårdeste klike, der holder til på Kultorvet i København, og det var et liv på første række til misbrug, ensomhed, bedrag og fortrængte barndomsminder, men også til intense øjeblikke af kærlighed, drømme og håb.
Forfatter: Leif Baran
Forlag: Lindhardt og Ringhof, 2011
.
Pigen i spejlet – En beretning om seksuelt misbrug
Lonnie blev som lille pige gennem længre tid systematisk misbrugt seksuelt af sin far. Som det så ofte er, var hun flov over det, men på et tidspunkt tog hun mod til at fortælle om misbruget. Faren blev dømt og kom i fængsel, men hermed var Lonnies mareridt ikke ovre. De næste mange år røg hun ind i stofmisbrug, hun blev luder, rockertøs og levede ganske enkelt et rigtigt dårligt liv. Men med imponerende viljestyrke valgte hun at rette op på sit liv, tage en uddannelse og sørge ordentligt for sine to døtre.
Forfatter: Søren Flott, Lonnie Liv Henriksen
Forlag: Gyldendal, 2011
.
Messedreng
Frederik Roed fortæller i sin bog om en præsts overgreb og om den danske katolske kirkes bestræbelser på at neddysse sagen.
En spinkel dreng, en sårbar dreng. Hans hjem er i opløsning. Faderen er et monster, der i skuffelse over egen fiasko er brutal over for sine børn, slår sin kone og forskanser sig i et loftskammer, hvor han tyller rødvin. Moderen vil opretholde skinnet af en fungerende familie og tåler alle ydmygelser. Hun søger trøst i den lokale katolske kirke.
Forfatter: Frederik Roed
Forlag: People’s Press, 2011
.
Farvel, negative sociale arv
En selvbiografiske bog. ”Jeg er et levende bevis på, at drømme og mål kan realiseres på trods af en tung negativ social arv… ”. I april 2010 valgte hun at konfrontere sin krænker og det afstedkom umiddelbart efter en dødstrussel fra et nærtstående familiemedlem… Politiet afviste at hjælpe Pernille og hendes familie.
Forfatter: Pernille Gyldensøe
Forlag: Kahrius, 2010
.
Fra kaos til helhed – en beretning om seksuelt misbrug
Bogen giver et skræmmende indblik i, hvad seksuelle overgreb gør ved børn på både kort og lang sigt, men er også et vidnesbyrd om, at det er muligt at komme videre og få et godt liv på trods af svære senfølger.
Forfatter: Astrid Baun
Forlag: Lohse, 2009
.
Glaspigen
Som barn påvirkedes Ida af faderens seksuelle overgreb, men ingen reagerede. Som voksen bryder hun sammen, og mange år går med indlæggelser på psykiatriske afdelinger, inden hun med terapi og jernvilje får en rimelig hverdag
Forfatter: Karin Dyhr
Forlag: Documentas, 2008
.
Tidslen i kornmarken
Om en barndom hvor forfatteren blev seksuelt misbrugt af en nabo.
Forfatter: Sara Kristesen
Forlag: Udfordringen, 2008
.
Vi er de få, der er mange af
En erfaringsbog fra ChristineCenteret.
Antologi. Meget personlige tekster med indblik i de lidelser, overgrebene kan føre til. Bogen giver nøgterne anvisninger til ofre, indkredser problemet på samfundsniveau, belyser retsstillingen for ofrene m.m.
Forlag: Documentas, 2008
.
Kunstmalerens datter
Svigt og misbrug bag bohemelivets facade.
En skildring af misrøgt og incest i en kunstnerfamilie. Men også om kampen for at genvinde sit liv og overvinde de psykiske mén, overgrebene påførte forfatteren.
Forfatter: Camille Thellefsen
Forlag: Documentas, 2007
.
Kalak
Kim er vokset op i en Jehovas Vidne-koloni langt ude på landet i Norge. Faren bliver udstødt af sekten og flytter til Danmark, og da Kim er 17 flygter han ned til ham. Han finder en far, der er god at snakke med, og som er tolerant. Men faren begynder at misbruge Kim.
Forfatter: Kim Leine
Forlag: Gyldendal, 2007
.
Barndom byttes?
Antologi. Ni beretninger om at få et godt voksenliv trods en barndom med seksuelt misbrug.
Indhold: Om resiliens; Et helt i orden menneske; Tumlingen med det gode humør; At flytte sig derhen hvor det er godt; Svanen; Løberen; Hem’lig nemlig; Uro; Jeg turde; Min krop tog ikke fejl.
Redaktør: Brigitta Volsted Rick
Forlag: Rick, 2006
.
Hænder
På den anden side af et vellykket terapiforløb fortæller Klara sin historie. Om barndommen med incest og psykisk vanrøgt, om et struktureret, succesfuldt arbejdsliv og om sammenbruddet.
Forfatter: Annette Skipper
Forlag: Documentas, 2006
.
Jeg døde ikke
Mit møde med fortrængt incest – mit møde med Gud
Som hos de fleste incestramte blev de uhyggelige barndomsoplevelser fortrængt, men på et tidspunkt kommer de alvorlige fortrængninger til syne. Det sker dog først efter, hun har søgt hjælp ved alternativ behandling og gennem flere års terapi.
Forfatter: Patricia Pain (pseudonym)
Forlag: Lohses Forlag, 2005
.
Overgreb: Han stjal min barndom
Forfatterens (f. 1965) erindringer om en ulykkelig og utryg barndom med faderens overgreb mod hende og hendes søster. Samt om hvordan hun og hendes mand kæmpede mod virkningerne af overgrebene og mod Jehovas Vidner.
Forfatter: Dorte Tveiti
Forlag: Documentas, 2003
.
Min forbudte hemmelighed
Lars Sander Jørgensens beretning om en incestuøs barndom og det komplicerede afdækningsarbejde på vejen fra offer til overlever.
Forfatter: Lars Sander Jørgensen
Forlag: Høst & søn 2003
.
Det bliver sagt
Kristian Ditlev Jensen fortæller om tre års krænkelser han blev udsat for af en pædofil vaneforbryder, og hvordan det er at leve videre med det som ung og voksen.
Forfatter: Kristian Ditlev Jensen
Forlag: Gyldendal, 2002
.
Spøgelser i Ægteskabet
I bogen møder du nogle mænd der har levet med smerten ved at have en hustru der har været seksuelt misbrugt. De har oplevet den ødelæggende virkning det har haft på deres ægteskab, forstyrret sexlivet, påvirket selvtilliden og rystet deres tro.