Anmeldelse af ‘Et anker af flamingo’

Et anker af flamingo – Det, vi glemmer, gemmer vi i hjertet
Forfatter: Pernille Frandsen
Forlag: Mellemgaard, 2019

.

Anmeldt af Pia Hoffmann
.

Bogens forord af Jørn D. Eriksen, PsykoVision, opsummerer bogen så fint, at det næsten føles som en dårligere gentagelse, når jeg skal sige noget om bogen. Det vil jeg ikke desto mindre gøre alligevel.

Bogen er meget velskrevet og er trods sit tunge emne svær at lægge fra sig. Pernille Frandsen skriver, så man får lyst til at komme ind i hendes verden og lære hende at kende, hvilket jeg følte, jeg gjorde. Med min baggrund, som aktiv i Spor og psykoterapeut, troede jeg først, at de seksuelle overgreb, Pernille blev udsat for i sin barndom, ville fylde meget i bogen, men de bliver blot registreret og sat ord på.

Bogen handler først og fremmest om Pernilles møde med det psykiatriske system i forbindelse med et sammenbrud, som blev udløst af en arbejdssituation. Ind imellem fortæller hun levende om sit liv inden. Hun kom hurtigt i behandling med psykofarmaka og elektrochok, og elektrochokbehandlingerne skadede hendes hukommelse i en sådan grad, at hun ikke kunne fungere bagefter.

Rejsen for at komme til et sted, hvor hun kunne klare de simpleste ting i sit liv, er beskrevet utrolig godt og medrivende. Her er tale om et menneske med en enorm viljestyrke og kærlighed til kæreste og barn og sine medmennesker. Hun giver simpelthen ikke op, men kæmper på egne og andres vegne for at få sin skade anerkendt (og sin følgende diagnose som bipolar slettet), så andre i fremtiden kan blive bedre informeret om risiciene ved elektrochok. Det er en rejse, hvor hun gang på gang støder hovedet mod en mur, og det er utroligt, at hun orker at kæmpe mod et system, der er så rigidt og samtidig få sit eget liv til at fungere. Heldigvis møder hun også på sin rejse fantastiske mennesker, som vil støtte og hjælpe. Det er en uhyre vigtig historie, som fortjener at blive læst af så mange som muligt.

Bogen fås både som e-bog og i trykt udgave.