Anmeldelse af ‘Smukke & lille skat’

Smukke & lille skat
Forfatter: Pia Ryding
Forlag: Skriveforlaget, 2017

.

Anmeldt af Katja Marcker

.

Forfatterens yderst personlige beretning giver læseren et godt beskrevet og farvet indblik i, hvordan Pia og søsteren Mille blev trængt op i menneskelige og barnlige kroge, og hvordan de blev trukket ind i spind af forkvaklede følelser og misbrug i form af overgreb og svigt.

Det fandt sted i hippietiden, 70’erne, hvor overgreb var tabubelagt, og der manglede indsigt og viden om symptomer på overgreb og svigt. Dette giver fortællingen tydeligt udtryk for både i forhold til moren, psykologer og pædagoger.

Pia og Mille voksede op på Nørrebro på et utal af adresser. Dertil med ligeså mange bekendtskaber der ryger ud og ind af dørene, og relationer til voksne der giver mere ukorrekte end korrekte billeder af, hvordan en sund relation bør være.

Bogen er delt op i skarpe kapitler med hver deres betydningsfulde og beskrivende konkrete hændelser. Man er som læser ikke i tvivl om hvad der beskrives.

Man skal til at starte med være opmærksom på, at fortællingen springer mellem Pia og søsteren Mille og også springer i tid.

En letlæselig, svær-at-slippe, bog.
En fortælling der er genkendelig for det ramte menneske.
Bogen er beskrivende, og kan derfor bruges af fagfolk, der ønsker indsigt i et manipuleret, misbrugt og svigtet barns tanker.

Bestemt anbefalingsværdig.