Hvad er senfølger?

Har du været udsat for seksuelle overgreb i barndommen og/eller ungdommen og kæmper med forskellige fysiske, psykiske, relationelle og følelsesmæssige problematikker i dit voksenliv, så kan det være, at du er påvirket af senfølger.

Senfølger er ikke en specifik diagnose eller et enkelt symptom. Det er et bredt spekter af reaktioner som kan være både fysiske, psykiske, relationelle og sociale. Fælles er, at de er opstået som en følge af seksuelt overgreb i barndommen. Senfølger kan forstås som en reaktion på et traume, der har forstyrret den naturlige udvikling, som finder sted i barndoms- og ungdomsårene. Når der opstår senfølger, betyder det, at de akutte reaktioner på et eller flere seksuelle overgreb ikke mildnes eller ophører, men fører til negative påvirkninger, som varer ved ind i voksenlivet. Senfølger kan derfor begrænse livskvalitet og muligheder på en lang række områder.

Senfølgerne kan komme til udtryk på forskellige måder og kan optræde med skiftende intensitet. Livsbegivenheder som dødsfald, graviditet, skilsmisse og lignende kan være katalysator for, at senfølgerne forværres i en periode, mens de måske ikke er fremtrædende i andre.

Vi har lavet en liste med de mest hyppige senfølger, som du kan se her.

Kilder: Socialstyrelsen, CSM (Center for Seksuelt Misbrugte), IICSA (Independent Inquiry into Child Sexual Abuse), Landsforeningen Spor

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *